Radbod en Bonifatius

Koning Radbod en Bonifatius zijn twee belangrijke personen uit de vroege middeleeuwen in de Lage Landen. Hun verhalen laten twee verschillende werelden zien: die van de heidense Friezen en de christelijke missionarissen. Een missionaris is iemand die op pad gaat om mensen te vertellen over zijn of haar geloof en probeert hen daarvan te overtuigen.

Koning Radbod
Koning Radbod (ongeveer 680 – 719) was de leider van de Friezen, een Germaanse stam die in het gebied leefde dat nu Nederland en Noord-Duitsland is. Radbod staat bekend om zijn verzet tegen het Frankische Rijk en het christendom. Het Frankische Rijk bestond van de 5e tot de 9e eeuw en omvatte delen van wat nu Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, en Luxemburg is. Radbod wilde niet dat de Franken en hun geloof zijn land overnamen.

Een bekend verhaal over Radbod gaat over zijn bijna-doop door de missionaris Wulfram. Net voordat hij gedoopt zou worden, vroeg Radbod waar zijn voorouders waren. Toen Wulfram zei dat zij in de hel waren omdat ze niet gedoopt waren, besloot Radbod af te zien van de doop. Hij wilde liever bij zijn voorouders in de hel zijn dan met vreemden in de hemel.

Bonifatius
Bonifatius (ongeveer 675 – 754), geboren als Wynfreth, was een Engelse missionaris en bisschop. Hij speelde een grote rol in het bekeren van de Germaanse volkeren, waaronder de Friezen. Bonifatius werkte in verschillende gebieden, maar vooral in wat nu Nederland en Duitsland is. Bonifatius is vooral bekend omdat hij rond 754 in Dokkum werd vermoord. Tijdens een missie werd hij samen met zijn reisgenoten aangevallen en gedood door een groep gewapende Friezen. Later werd Bonifatius heilig verklaard.

De Betekenis van hun Ontmoeting
De ontmoeting tussen Koning Radbod en Bonifatius laat zien hoe de oude heidense tradities botsten met het opkomende christendom in Europa. Hoewel Radbod uiteindelijk zijn heidense geloof trouw bleef, zorgde de komst van de missionarissen er toch voor dat de Friezen en andere Germaanse volkeren geleidelijk christelijk werden. De dood van Bonifatius wordt vaak gezien als een teken van de vastberadenheid van de christelijke missionarissen. Hun doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat het christendom uiteindelijk succesvol werd in de regio.

Klik hier voor alle objecten die te maken hebben met Radbod en Bonifatius