Over Noorderstruun

Erfgoed digitaliseren, ontsluiten en verrijken

Noorderstruun maakt het erfgoed van Noord-Nederland digitaal toegankelijk. Collecties van musea, maar ook van gemeenten, kerken, (historische) verenigingen of items van particulieren zijn hier binnenkort te vinden.

Op Noorderstruun snijdt het mes aan twee kanten: erfgoed wordt op een juiste, uniforme en duurzame manier gedigitaliseerd, en het publiek doet er zijn voordeel mee – van onderzoeker tot journalist en van student tot hobbyist. Samen brengen we erfgoed tot leven.

Door te digitaliseren wordt het eenvoudiger om erfgoed te:

  • Bewaren voor toekomstige generaties
  • Beheren en te registreren
  • Ontsluiten voor onderzoek, onderwijs en het brede publiek
  • Vinden, nu veel mensen zich online oriënteren
  • Verrijken met bijbehorende items of content

Aanleiding en betrokkenen

Erfgoedinstellingen in Noord-Nederland zijn druk met het digitaal registreren van hun collectie. De instellingen op Noorderstruun doen dat via een gezamenlijk collectieregistratiesysteem: Atlantis. Op dit platform kunnen ze hun collectie-informatie uniform registreren, beschikbaar maken voor andere systemen én ontsluiten via publiekswebsite Noorderstruun.

Noorderstruun is een initiatief van Stichting Erfgoed & Publiek en komt voort uit het project ‘Digitaal Erfgoed Friesland’. Hierin trekken erfgoedinstellingen met elkaar op om tot een goede vervanger te komen van collectieregistratiesysteem Adlib. Met Atlantis is een systeem (van Nederlandse makelij) gekozen dat voldoet aan de belangrijkste eisen:

  • Interne collectieregistratie en online toegankelijkheid op één plek
  • Volgens (inter)nationale standaarden
  • Gericht op het publiceren in Linked Open Data
  • Software als basis voor samenwerking

Voor en door heel Noord-Nederland

Noorderstruun is dan wel ontstaan uit een Fries project, het platform en Atlantis zijn beschikbaar voor alle organisaties en particulieren die erfgoed uit Noord-Nederland willen registreren, ontsluiten of verrijken. Maak gratis en eenvoudig een account aan op Noorderstruun, of vraag naar de mogelijkheden van Atlantis door te mailen naar: digitaal@erfgoedpubliek.nl.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie over specifieke objecten? Neem dan rechtstreeks contact op met de deelnemende organisaties. Zij kunnen je het beste helpen met gedetailleerde informatie en context over hun collectiestukken.

Voor algemene vragen over onze website Noorderstruun, technische ondersteuning of andere verzoeken, kun je contact met ons opnemen via e-mail: digitaal@erfgoedpubliek.nl.

Lees voor meer informatie de veelgestelde vragen.