Water in Friesland

Water
Zoet en zout, vriend en vijand
600 voor Christus – 2008

Water heeft door de geschiedenis heen een hele belangrijke rol gespeeld in Friesland. Het was zowel een vijand die bestreden moest worden als een vriend die welvaart bracht.

Bloei van handel en landbouw
In vroegere tijden bouwden mensen terpen om zich te beschermen tegen overstromingen. Later werden dijken en gemalen gebouwd om het waterpeil te beheersen.
Zeewater dat het land overspoelde, bracht vruchtbare klei mee. Dit was belangrijk voor de opkomst van landbouw en veeteelt. Het stromende water maakte ook geulen in het land die als vaarroutes gebruikt konden worden en bij de uitlopers daarvan ontstonden havens en steden. Friesland werd een bloeiend handelsland, met schepen die tot ver in Rusland voeren.

Admiraliteit
Om dit welvarende land te beschermen, werd eind 16e eeuw in Dokkum de Admiraliteit opgericht, vergelijkbaar met de huidige marine. Na verloop van tijd slibde de verbinding naar zee dicht en verhuisde de Admiraliteit naar Harlingen.

Waternetwerk
Vanaf ongeveer 1500 werden er verder veel kanalen en vaarten gegraven die samen een netwerk van waterwegen vormden. Deze waterwegen waren in die tijd betrouwbaarder voor transport dan de onverharde wegen over land. De Friese elf steden  werden belangrijke marktplaatsen en laad- en losplekken in dit waterwegennetwerk, wat hun rol als politieke macht versterkte.
De kanalen en vaarten speelden een belangrijke rol in de bloeiende turfhandel, waarbij turf vanuit de Friese veengebieden werd vervoerd naar de steden en verder.

Toerisme
Vandaag de dag blijft water een belangrijk element in het Friese leven. De meren, rivieren en kanalen trekken toeristen aan van over de hele wereld voor watersporten zoals zeilen, kanoën en surfen. Iconische Friese evenementen zoals de Elfstedentocht en het Skûtsjesilen zijn onlosmakelijk verbonden met het water.

Natuurbehoud
Water speelt ook een cruciale  rol in het behoud van de natuurlijke ecosystemen en biodiversiteit van de regio. De wetlands, meren en veenmoerassen bieden een thuis aan een rijke verscheidenheid aan planten- en diersoorten.

Klik hier voor alle objecten die te maken hebben met Water in Friesland